Laatste wijziging
donderdag 22 januari 2015

Internetsitebezoekers
105780 - sinds januari 2012
  • hp 1
  • hp2

Welkom

Een unieke molen in hartje Nijeveen. Dat is Korenmolen Sterrenberg.
In 1977 werd de molen vanuit Duitsland naar Nederland gehaald. In de winkel van de molen wordt zelf gemalen meel verkocht.

Deze unieke molen is een bezoekje waard. Iedere zaterdag is de molen van 9:00 uur tot 12:30 uur en dinsdag van 09.00 uur tot 12.00 uur voor publiek geopend.
Verder is de molen geopend als de wieken draaien of als de blauwe wimpel uithangt. Groepen kunnen desgewenst een afspraak maken.

 

 

 

Nieuwe buil

Een buil is een zeef waarmee je meel kunt scheiden in bloem, gries en zemelen. Nu was er al jaren een dergelijke zeef in de molen aanwezig, maar deze gaf te weinig bloem (45% ) en te veel gries. De gries en zemelen worden, ondanks dat deze erg gezond zijn, te weinig verkocht en dus te weinig rendement. Helaas is een nieuwe buil behoorlijk duur, zodat er lang gespaart moest worden voor een dergelijke investering. Onlangs is er een nieuwe buil in de molen geplaatst en na enige testen is het resultaat dat er nu ongeveer 80% bloem uit de zeef komt. Met dit resultaat zijn de molenaars bijzonder tevreden en trots op de nieuwe aanwinst.

 

   

Bezoek Comm. Gaarlandtschool

Dinsdagmiddag hebben de leerlingen uit groep 5 van de Comm. Gaarlandtschool een bezoek gebracht aan de korenmolen. De 22 kinderen uit deze klas toonden veel belangstelling voor wat de molenaars hun wisten te vertellen. De groep werd in tweeën gesplitst waarna één groep mee naar de meel en steenzolder ging, terwijl de andere groep een filmpje over molens kon bekijken. Vanwege een zwakke wind was het niet mogelijk om graan te malen met de grote molensteen. De kinderen hebben wel het spoorwiel zien draaien en indruk kunnen krijgen hoe een korenmolen werkt via aandrijving door grote wieken. Op de meelzolder kregen ze uitleg hoe je met een buil het meel kunt scheiden in bloem, gries en zemelen. De kinderen toonden veel interesse in het molen gebeuren en wilden weten hoe en waarom deze in Nijeveen is gekomen. De molenaars vinden het leuk dat er schoolklassen naar de molen komen en hierover kunnen vertellen. Na afloop gingen de kinderen weer naar de school met een leuke kleurplaat.

   

Meest recente foto-album