Laatste wijziging
woensdag 09 juli 2014

Internetsitebezoekers
93753 - sinds januari 2012
  • hp 1
  • hp2

Welkom

Een unieke molen in hartje Nijeveen. Dat is Korenmolen Sterrenberg.
In 1977 werd de molen vanuit Duitsland naar Nederland gehaald. In de winkel van de molen wordt zelf gemalen meel verkocht.

Deze unieke molen is een bezoekje waard. Iedere zaterdag en dinsdag is de molen van 9:00 uur tot 12:30 uur open voor publiek.
Verder is de molen geopend als de wieken draaien of als de blauwe wimpel uithangt. Groepen kunnen desgewenst een afspraak maken.

 

 

 

Bovenas getempeld

Na een mislukte poging om zelf de bovenas te tempelen is er overleg geweest met de gemeente Meppel om dit probleem op te lossen. De toezegging is gedaan om dit via de kortste lijn op te lossen door zelf contact op te nemen met een molenbouwer.Vrijdagmorgen 9 april stond de firma Vaags al vroeg bij de molen met een hoogwerker, om dit karwij te klaren. Er moest inderdaad zwaarder materiaal aan te pas komen om de bovenas op te krikken. (zie vorig artikel) Ook het bovenwiel moest opnieuw worden gericht en het opnieuw bevestigen van de spantring aan het voeghout doormiddel van trekstangen. Na een dag werk door de firma Vaags en extra inzet van eigen molenaars, draait de molen weer perfect.Bij een nacontrole vanuit de hoogwerker is opgemerkt dat de baardstukken totaal verrot waren. Deze worden in eigen beheer vernieuwd.Binnenkort krijgen de wieken een grote schoonmaakbeurt waar ook een hoogwerker bij te pas moet komen, zodat dan tegelijkertijd de baardstukken weer gemonteerd kunnen worden.

   

Goede gewoonte

Voor de aanvang van de jaarlijkse optocht tijdens de feestweek, komt muziekvereniging Euphonia zich voorbereiden in de molen.De opstelling van de optocht begint bij de molen en omdat de muziekvereniging voorop loopt leggen ze hier hun koffers van de instrumenten ter bewaring.Al sinds vele jaren is het de gewoonte dat de muzikanten koffie/thee wordt aangeboden door de molenaars, zodat ze fit kunnen marcheren.De molenaars hebben gezamenlijke overeenkomsten met de muzikanten ;de molenaars willen wind tegen de wieken en de muzikanten blazen wind in de muziekinstrumenten.Tevens blaast molenaar Gerard al vele jaren mee in het korps.Gezamenlijk zijn de molen en het korps Euphonia toch ook het visite plaatje van het dorp.

 

   

Meest recente foto-album